De 7 basisprincipes van investeren in vastgoed

In crisistijden wordt het eens te meer duidelijk: vastgoed is standvastig én een betrouwbaar beleggingsproduct. Niet alleen is het rendement regelmatig en stabiel, vastgoed blijkt ook zeer inflatiebestendig te zijn.  

Op de laatste investeringsavond van Urbis Vastgoedgroep werd niet enkel het nieuwbouwproject De Plukmuur in Deerlijk voorgesteld, maar was advocaat Ludo Ockier (juridisch adviseur bij meerdere bouwbedrijven en docent bouw- en vastgoedrecht) ook te gast om de 7 basisprincipes van een goede vastgoedbelegging uit de doeken doen.  

Basisprincipe 1: ga voor nieuw  

Met “Lesko” realiseert Gigantes een nieuwbouwproject in Wetteren, inclusief de reconversie van een oud postkantoor naar een moderne kantoorruimte. Dit project zal bestaan uit 34 BEN-appartementen én 5 kantoren, verspreid over het postkantoor en 2 nieuwe residenties aan de achterzijde. Dit wordt  kandidaat volgens meester Ockier om te investeren. De locatie is perfect dankzij zijn bereikbaarheid waardoor de meerwaarde op termijn een zekerheid is.  

Nieuwbouw op een goede locatie heeft naast de meerwaarde ook nog andere voordelen. Er zijn minder onderhoudskosten én normaliter ook minder problemen of discussies met de huurder. Bovendien zult u door het feit dat het BEN-appartementen zijn, een lagere energiefactuur krijgen, wat een extra meerwaarde betekent voor u als eigenaar én huurder!  

 

Basisprincipe 2: Dynamisch beheer 

In vastgoed beleggen is ook wat vooruitkijken. Wat vandaag mooi én hip is, zal dit misschien voor de volgende generatie niet meer zijn. En, eigen aan gebouwen, zijn ze onderhevig aan slijtage door de dagelijkse bewoning, door weer én wind... . Veel studies hebben al uitgewezen dat een tijdshorizon van 10 à 12 jaar ideaal is om terug te verkopen, want stilaan gaan de eerste structurele herstelkosten zich opdringen. Bovendien zal het gebouw er dan ook nog behoorlijk ‘fris’ bijstaan, waardoor er zeker nog kopers in de markt zullen zijn voor een aantrekkelijke prijs. Op die manier zal u normaliter tussentijds een mooie meerwaarde realiseren, die u dan kan herbeleggen in een volgende nieuwbouw. Aldus profiteert u zo van een stabiel en een verhoogd rendement door uw patrimonium actief te beheren! 

 

Basisprincipe 3: Kies voor het middensegment  

Lesko is niet het goedkoopste maar ook niet het duurste project, het zijn geen luxueuze pronkjuwelen maar degelijke appartementen van gemiddelde grootte met iets hoger dan gemiddelde afwerking. Ga als investeerder niet voor een te grote woning, want dan heeft u meer kans dat u vaak moet langsgaan voor een interventie en zal uw rendement vermoedelijk lager zijn. Hou het ‘common sense’ en koop waar de markt nu naar vraagt. Dit kunnen bescheiden familiewoningen zijn, kleinere appartementen of vastgoed in een stadscentrum. Hou steeds de verhouding rendement tov verkoopbaarheid in het oog! 

 

Basisprincipe 4: Koop professioneel en goed 

Dat nieuwbouw technisch en esthetisch top staat, lijkt ons logisch. Echter zijn er steeds pijnpunten waar vastgoedprofessionelen u kunnen op wijzen. Betaal bijvoorbeeld iets meer zodat u een terras bij uw appartement heeft, wat de waarde bij herverkoop zal doen stijgen. Op bepaalde plaatsen is een garage echt een must maar in centrum Gent bijvoorbeeld niet. Een makelaar kent doorgaans de do’s en don’ts van een bepaalde vastgoedmarkt. Bovendien zal de Urbis Vastgoedcoach u ook kunnen begeleiden in het financiële of juridische luik bij uw aankoop.  

 

Basisprincipe 5: Wees bescheiden in uw huurverwachting 

Als investeerder wenst u uiteraard de ‘maximale’ huurprijs te krijgen, maar enige nuance is toch op zijn plaats: bij een te hoge huurprijs is de kans op leegstand groter (en bv 2 maanden extra leegstand vreet aan uw intern rendement!), én bovendien zal de huurder permanent zoeken naar iets evenwaardigs tegen een lagere prijs, waardoor de kans op snel verloop van uw huurders zeer reëel is. Laat u bijstaan om aan een correcte prijs te verhuren en wees positief kritisch.  

 

Basisprincipe 6: Nodige graad van onafhankelijkheid 

Als u voor de opbrengst van uw eigendom afhankelijk bent van de exploitatieresultaten van een derde (bv bij hotelkamers, winkelgalerijen, …), dan bent u zeer afhankelijk van deze derde partij, zowel qua rendement als qua verkoopbaarheid achteraf.  Daarom is het beter om te investeren in bv. (kleine) appartementsgebouwen, waar u zelf inspraak heeft in relevante beslissingen omtrent dit vastgoed. En waarbij u zelf, volledig autonoom, de huurprijs kan bepalen of het moment waarop u wenst te verkopen. 

 

Basisprincipe 7: Ga voor de juiste juridische vorm en financiering

Vastgoed rendeert door marktkennis en correct advies. Voor de aankoop van investeringsvastgoed creëerde Urbis vastgoedcoaching als extra dienstverlening. Een vastgoedcoach werkt op maat en bekijkt uw specifieke situatie. Heeft u kinderen, welk vastgoed heeft u reeds, kunt u profiteren van het hefboomeffect voor een financiering? Allemaal vragen die, om van een optimale en maximale investering te kunnen genieten, best beantwoord worden door een vastgoedcoach. Interesse? Neem contact op via vastgoedcoach@urbis.be of 09 233 15 30.  

 

(*voorwaarden te verkrijgen via vastgoedcoach@urbis.be) 

 

(Bron: deze basisprincipes zijn opgesteld door Ludo Ockier)