Wat is het verschil tussen rentmeester en syndicus?

30/10/2017 17:17:28

De Urbis Rentmeester komt het vaker tegen; de verwarring tussen een rentmeester en een syndicus. Gaat het over gemeenschappelijke delen of private van een appartementsgebouw? Dat maakt het grote verschil!

SYNDICUS VERSUS RENTMEESTER

Een syndicus is belast met het beheer van de gemeenschappelijke delen daar waar een rentmeester belast is met het privatief beheer van een appartementsgebouw.

Ook de gemeenschappelijke delen dienen administratief, technisch en financieel beheerd te worden. In een appartementsgebouw gaat dit dan voornamelijk over de lift, de gevel, de inkomhal, ...de ruimtes in een wooncomplex die door elke bewoner worden gebruikt. 

De syndicus wordt verkozen tijdens een Algemene Vergadering en vertegenwoordigt de VME (Vereniging van Mede-Eigenaars). Beslissingen die op een algemene vergadering worden genomen worden dan uitgevoerd door de syndicus.

 

 

 

De rentmeester houdt zich uitsluitend bezig met het privatieve gedeelte van een complex. Een eigenaar verhuurt een appartement en neemt een rentmeester onder de arm. Dan zal een rentmeester alle financiële, administratieve en technische taken aangaande dat éne appartement overnemen van de eigenaar. 

 

 

Enkele voorbeelden:

Garagepoort sluit niet :

>>> syndicus

Fiets gestolen in fietsenberging :

>>> syndicus

Kookplaat stuk :

>>> rentmeester

Vochtschade door lek douche bovenliggend pand :

>>> syndicus : blokpolis