Wat is een EPC en hoe belangrijk is deze bij het verkopen van uw eigendom?

27/06/2022 9:49:51

Bij het verkopen van uw woning is het belangrijk om in het bezit te zijn van de juiste en de meest recente documentatie van uw eigendom. Daar valt ook het EPC onder, maar wat is nu juist een EPC en hoe belangrijk is deze score bij het verkopen van uw woning?

 

Wat is een EPC?

Het EnergiePrestatieCertificaat is een attest dat de energetische kwaliteit van een woning uitdrukt aan de hand van een getal. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de woning. Het getal wordt uitgedrukt in energieverbruik per m2 (kWh/m2). Vaak wordt de EPC weergeven in een tabel met een bepaalde letter. Zo zullen BEN-nieuwbouwwoningen streven naar een A-score. Om dit attest aan te vragen betaalt u een gemiddelde kost tussen de €120-200, afhankelijk van het type pand. Sinds 2022 is er ook een nieuwe wetgeving die aangeeft dat het EPC niet ouder mag zijn dan 2019.

 EPC labels

Welke elementen vormen een EPC?

De volgende parameters zijn van belang bij het opstellen van een EPC: het beschermende volume dat van energie voorzien moet worden, de bruikbare vloeroppervlakte, ruimteverwarming + maatregelen om deze te optimaliseren (bijvoorbeeld isolatie), bereiding warm water, energie uit warmtekrachtkoppeling of fotovoltaïsche cellen en andere (hulp-) energie.

 

Hoeveel invloed heeft een EPC om de prijs van uw woning?

Wie vandaag dus zijn eigendom wil verkopen, vraagt zich af of het de moeite loont om eerst te investeren in renovatiewerken. Maar is dit effectief nodig? Als we gaan kijken naar de vastgoedprijzen, zien we dat bij woningen de prijs in stijgende lijn gaat met de EPC-waarde tot label B. Investeren om uw huis van label B naar A te krijgen heeft dus weinig effect op uw vraagprijs, aangezien label B best een mooie score is en alvast streeft naar perfectie. Wie een woning heeft met een zeer laag label zoals E of F kan best wel investeren in rennovaties om zo de vraagprijs te doen stijgen, zo kan dakisolatie ervoor zorgen dat de prijs gemiddeld 22% verhoogd kan worden.

 

Bij appartementen zien we een ander verhaal. Daar speelt de EPC minder een rol voor de kopers en zien we dat de energie-uitgave gemiddeld 20% lager liggen dan bij huizen. Appartementen met een label hoger dan C kunnen hoger verkocht worden, alles onder de C geeft weinig verschil op de vraagprijs. Bovendien is het niet altijd even evident om een appartement energiezuinig te renoveren.

 

Conclusie

Een EPC is een zeer belangrijk attest dat ook in de toekomst meer en meer een belangrijke rol zal spelen in het verkopen van uw eigendom. Als uw woning een slecht label heeft, kan het een grote meerwaarde zijn om hierin te investeren. Bij een B-label kan u de woning perfect verkopen voor een geschikte vraagprijs. Een energie-investering is nooit een slecht idee, aangezien de wetgeving hierop alleen maar zal verstrengen.

 

Heeft u nog meer vragen over een EPC of over uw vastgoed?

Contacteer ons via 09 233 15 30 of via info@urbis.be