In welke fase nieuwbouwappartement kopen?

10/08/2018 15:11:59

U bent op zoek naar een appartement? Koopt u een ouder appartement, gerenoveerd of nieuw, dat is een afweging die u moet maken en die vaak afhankelijk is van de prijs. Nieuwbouw lijkt duur op het eerste zicht maar is bestaand vastgoed nog steeds zo goedkoop na een 8-tal jaren?

 

Nieuwbouw

Urbis is een makelaar die gegroeid is vanuit de verkoop van nieuwbouwprojecten. En natuurlijk zijn wij bijgevolg fan van nieuwbouw. Al te vaak hebben we kopers van bestaand vastgoed (appartementen) gehoord over de torenhoge gemeenschappelijke kosten bij een verouderd gebouw: de gevel dient vernieuwd te worden, de lift voldoet niet meer aan de normen, … . Bij nieuwbouw bent u zeker van de laatste normen qua energie, isolatie en elektriciteit. Iets wat ook te voelen is in uw portemonnee bij het betalen van uw energiefactuur. Bovendien bent u zeker de eerste 10 jaar gespaard van renovatiekosten. 

 

Wanneer nieuwbouw kopen?

Een nieuwbouwproject staat er natuurlijk niet van de éne dag op de andere en al zeker niet in een grote ontwikkeling zoals bijvoorbeeld een herontwikkeling van een volledig stadsdeel. (waar u op een mooie meerwaarde kan rekenen op lange termijn LEES HIEROVER MEER)

Als makelaar merken wij enkele piekmomenten doorheen de bouwfase van een nieuwbouwproject.

 

1. Aankopen voor de start van de bouw

Een eerste piekmoment merken wij bij de lancering van het project. Een ontwikkelaar zal veelal een aantal voorverkopen willen hebben vooraleer te kunnen starten met de bouw van het project. Indien u in deze fase kunt aankopen, kunt u vaak genieten van lanceringsprijzen. (ST-NIKLAAS: filteint SISAL KEMP lanceringsfase start bouw: najaar 2018) Bovendien heeft u nog heel veel inspraak wat betreft de indeling van de appartementen. Een aankoop in deze fase wordt bekrachtigd met een reserveringsovereenkomst. Met zo’n overeenkomst verplicht u zich tot het tekenen van een koopovereenkomst op het moment dat het project in verkoop gaat. In de overeenkomst staat in welke gevallen u van deze verplichting af kunt.

 

 2. Aankopen bij de start van de bouw

Een tweede piekmoment ligt bij de eerste steenlegging. Meestal komt dit in de lokale pers en wordt u uitgenodigd om dit heugelijke moment bij te wonen. De grote voordelen bij dit moment liggen in de zekerheid en de keuzevrijheid. De start van de bouw is verzekerd door een bouwvergunning en aangezien de aannemers starten, is ook doorgaans al het financiële plaatje rond.

Bovendien kunt u nog alle kanten op met uw appartement naar keuze. Er zijn nog heel veel appartementen vrij en wat betreft indeling of afwerking heeft u vrijwel nog carte blanche. Veelal zal u zich toch aan een leidraad moeten houden, namelijk de voorstellen die worden gedaan in het lastenboek. Echter staan sommige ontwikkelaars ook open voor een onderhandeling voor een casco oplevering zodat u de volledige invulling zelf verder doet. (AALTER: Smedenpoort fase III start bouw eind juni 2018)

 

3. Aankopen “afgewerkt bij akte”

Zoals reeds gemeld staat een groot nieuwbouwproject er niet op een paar maanden tijd. In 2015 wordt het project bijvoorbeeld voor het eerst opgestart bij een ontwikkelaar, in 2016 is de bouwvergunning er, in 2017 zijn ze aan het bouwen. Zo zijn steeds nog enkele appartementen over op het moment dat het gebouw af is en opgeleverd en dan zijn wij in dit concrete voorbeeld al 2018. Dat is 3 jaar later dan het moment waarop de eerste prijszetting is gebeurd. Heeft u er al eens de stijging van de verkoopprijzen op nagekeken de laatste jaren? Per jaar stijgt de aankoop van vastgoed in prijs. Bovendien is de fase waarbij staat “afgewerkt bij akte” uiterst interessant. Het appartement staat bij moment van uw aanvraag in ruwbouwfase. Dat wil zeggen dat doorgaans vloeren, keuken en sanitair nog kan gekozen worden. De ontwikkelaar garandeert u dat wanneer de akte verlijdt, u een afgewerkt appartement zal ontvangen. (SERSKAMP: Rozelier, WONDELGEM: Bleuet, ST-KATELIJNE_WAVER: Hoge Velden, Muizen: Dijlevallei, Sint-Niklaas: Filteint LATO)

 

 4. Een afgewerkt appartement aankopen

Als laatste piekmoment hebben we het afgewerkte appartement. Bent u op zoek naar een appartement ter investering, twijfelt u dan vooral niet te lang! Voor puur verhuur is een afgewerkt appartement zeker een goed idee. U kunt namelijk meteen bij akte uw appartement in verhuur steken en mogelijks meteen van uw rendement beginnen genieten. Voor zij die snel een nieuwbouwappartement zoeken, is dit natuurlijk ook het uitgelezen moment. (IZEGEM Kouterpark, GENT: Tondelier, Massemen: Stropken, AALTER: Smedenpoort)